tiistai 29. tammikuuta 2013

Paleo asiaa


Olen hyvin pelkistetyn ja yksinkertaisen ruuan syöjä ollut jo vuosia. Lukuunottamatta herkkupäiviä. Ah, olen vain niin nautiskelija syöjänä että leipojana kun siihen annan luvan. :P Ruokavalioni on ollut paljolti Paleo tyyppinen, eli luolamiehenruokavalio. Originale aina se parhain, pätee asiaan kuin asiaan. :)


 Tuossa yksinkertainen kuvaus siitä mitä Paleo sisältää. Nyrkkisääntö on: Syö lihaa, kalaa tai kanaa sekä munia. Vihreää ja muita vihanneksia jokaisella aterialla. Hiilihydraatit hedelmistä ja marjoista. Luonnollisia rasvoja, kuten pähkinöitä, avokadoa, oliiviöljyä. Ehdottomasti myös kylmäpuristettu kookosöljy ja omega 3 ovat hyvä lisä tähän. Hiilihydraatit jää väkisin vähemmälle, joten suosittelenkin kovasti treenaaville ottamaan ruokavalioon mukaan gluteenittomia tuotteita. Esim. amarantti, quinoa, hirssi, tattari. Jos kauraa tykkää käyttää varmista että se on 100%sti puhdasta. Monesti kaura käsitellään samoissa tiloissa kuin viljatuotteet joten ne ei ole aina niin puhtaita. Erinomaisia hiilulähteitä on myös peruna, bataatti, porkkana.

Ostin kokeiluun quinoaa. Vaikka treenaan kovasti pidän hiilarit silti aika matalalla, en ole säästynyt edes insuliiniresistentiltä. :/ Vielä en ole tehnyt tuota mutta täytyy vkl testata. Ja mahdollisuuksien mukaan suosi luomua! Paleo ruokavalioon siirtyessä siitä löytyy myös 55päivän tarkka ohejeistus miten toimitaan viikko viikolta. Se löytynee varmasti jostain netistä. Itse en kuitenkaan aloita tätä mitenkään alusta, sillä muutoksia tein vain gluteenin suhteen.

On ehdottoman tärkeää että vatsa on kunnossa, jotta tarvittavat ravinteet pääsee imeytymään ja elimistön hyödyksi. Sopimattomat ruoka-aineet aiheuttavat oireita ja vähitellen sairastumiseen. On aika vaikeaa välillä yhdistää jotain oiretta tiettyyn ruokaan, mutta kokeilemalla selviää ellei halua mennä testauttamaan ruoka-aineyliherkkyyksiä. Suosittelenkin ensiksi kokeilemaan Paleoo, sillä usein vika on juurikin gluteenissa tai laktoosissa. Huomio kuitenkin se että keliakia on eriasia kuin gluteeniyliherkkyys. Jos keliakia kokeet näyttävät negatiivista, voit silti saada gluteenista pahojakin oireita. Silloin se on yliherkkyys tai allergia.

Tässä muutamia ruokia mitä tulee itse vedettyä. Eilen keitin porkkanaa ja sipulia, siihen kun heittää kylmäpuristettua kookosöljyä niin slurps. :P Kaverina munia ja valkuaisia. Kasa rucolaa, punajuurikkaan lehteä, pinaattia, mizunaa. Jauhelihan seassa on sitten silputtua pinaattia, jonka kylläkin laiskana ostin pakastealtaasta. Sieltä löytyy erittäin käteviä pakastettuja pinaattipalloja. Ne vaan heittää pannulle jauhelihan sekaan.
Tälläst tälläkertaa.

3 kommenttia:

  1. Mikä on mixuna? :) Öö siis paleo, vähä hiilua? mie tykkän kvinoasata! Aina toisella lämpimällä kvinoaa naudan jauhetun paistin ja parsan kanssa. :)TSEMIÄ Iiris, joko on biksut valmiit? ;)

    VastaaPoista
  2. Mizuna on salaatti. :) Biksut on valmiit, voi olla että laitan myyntiin kun en nyt niitä tarvitse. :/ Laitan kuvaa sit jos niin päätän.

    VastaaPoista
  3. Voi niin, mie nyt vasta luin jälkeen nuita aiempia postauksia. Mutta terveys kaiken a ja o! Halauksia, kuullaan iiris! <3

    VastaaPoista